ΤΥΠΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΕΡΜΑ  Εδώ το υδατικό στοιχείο και το λιπαρό υπάρχουν σε αρμονία δηλαδή σε ίσες ποσότητες.Χαρακτηρίζεται από σφριγηλότητα,απαλότητα και γενικά είναι καθαρό και λαμπερό .Ένα απλό ενυδατικό σαπούνι με χρήση πρωί βράδυ είναι αρκετό για να κρατήσει τις ισορροπίες.
ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ  Το υδατικό στοιχείο υπάρχει σε μικρότερη ποσότητα έναντι του λιπαρού και εμφανίζει μικρές ρυτίδες και δείχνει άτονο και χαλαρό.Χρειαζόμαστε ένα λιπαρό ενυδατικό σαπούνι και οπωσδήποτε μια ενυδατική κρέμα την οποία καλό είναι πριν πάμε για ύπνο με ένα μαντηλάκι ταμποναριστά να αφαιρούμε την παραπανίσια ποσότητα και να δώσουμε την ευκαιρία στο δέρμα να χαλαρώσει χωρίς να φράξουν οι πόροι από την λιπαρότητα και αυτό γιατί ένα κανονικό δέρμα από τη φύση του δεν χρειάζεται υπερβολική περιποίηση και περιττά σκευάσματα.
ΛΙΠΑΡΟ ΔΕΡΜΑ  Εδώ το λίπαρό στοιχείο υπερτερεί έναντι του υδατικού και αυτό οφείλεται στούς σμηγματογόνους αδένες ,χαρακτηρίζεται από την γυαλάδα τους μεγάλους πόρους και τα μαύρα στίγματα. Εχει τραχειά και ανομοιόμορφη όψη και είναι ο τύπος του δέρματος που πρέπει να του αφιερώσουμε περισότερο χρόνο και περιποίηση. Είναι καλό να αποφεύγουμε το πολύ ζεστό η τό πολύ κρύο νερό  την σκόνη και τον αέρα.Χρειαζόμαστε ένα σαπούνι ειδικό για λιπαρά δέρματα χωρίς πολλά λιπαρά και ένα σαπουνάκι πράσινης αργίλου με το οποίο θα κάνουμε καθαρισμό τρείς φορές την εβδομάδα και αυτό παρακολουθώντας πάντα τις αντιδράσεις του, γιατί κάποια δέρματα είναι πολύ λιπαρά και άλλα λιγότερο.Δεν χρησιμοποιούμε αντιρυτιδικές κρέμες διότι λόγω λιπαρότητας δεν  έχουμε σπασίματα και ρωγμές.Ενας βασικός παράγοντας είναι να προσέχουμε να μήν στεγνώνουμε επίμονα την επιδερμίδα μας διότι οι σμηγματογόνοι αδένες θα βγάζουν παραπάνω σμήγμα και πολλές φορές με την επιμονή μας μπορεί να το αφυδατώσουμε.Μια καλή ισορροπία στη χρήση καλλυντικών θα μας δώσει καλά αποτελέσματα.
ΜΕΙΚΤΟ ΔΕΡΜΑ  Είναι αυτό του εμφανίζει λιπαρότητα στο μέτωπο τη μύτη και το σαγόνι το λεγόμενο Τ ενώ στα υπόλοιπα σημεία είναι κανονικό.Το περιποιούμαστε όπως καί το λιπαρό και προσέχουμε ατομικά και εμπειρικά ο καθ ένας να φέρουμε τήν ισορροπία της υγρασίας και της λιπαρότητας.Εδώ αξίζει να πούμε ότι πολλές φορές το μεικτό δέρμα το συναντάμε στήν εφηβεία και μετά μπορεί να γίνει κανονικό.Στήν εφηβεία επίσης αντιμετωπίζουμε και τα προβλήματα της ακμής η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ειδικά από τα λιπαρά και μεικτά δέρματα ώστε να μην μας αφήσει αργότερα σημάδια και ουλές.
Και μην ξεχνάμε.... Το βασικό για όλους τους τύπους δέρματος είναι το νερό. Είναι η τροφή του δέρματος και η σωστή χρήση του είναι αυτή που κρατάει τις ισορροπίες .